MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Tradycyjne pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie podawane na rodzinnym obiad.
Tradycyjne pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie podawane na rodzinnym obiad. Getty Images/sonatali/zdjęcie ilustracyjne
Pulpety w sosie koperkowym to danie, które wiele osób wspomina z rozrzewnieniem z czasów dzieciństwa. Najczęściej gotowano je z delikatnego mięsa cielęcego. W wersji budżetowej świetnie sprawdzi się mięso z szynki wieprzowej. Podpowiadamy przepis na klasyczne pulpety w sosie koperkowym.

W skrócie

Domowe pulpety w sosie koperkowym to klasyczne danie kuchni polskiej. Sekret smaku kryje się w esencjonalnym bulionie, który wykorzystywany jest do zrobienia kremowego sosu. Do doprawienia można skorzystać z zapasów suszonego lub mrożonego koperku. Dzięki temu danie można zrobić nawet poza sezonem na świeże zioła.

Pulpety w sosie koperkowym – przepis na domowy obiad

Liczba porcji: dla 4-6 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: średni.

Składniki:

  • 400 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej,
  • 1 czerstwa kajzerka,
  • 100 ml mleka,
  • 1 cebula,
  • 1 jajko,
  • 3 g soli,
  • 5 g świeżo zmielonego czarnego pieprzu,
  • 50 g mąki pszennej,
  • 40 ml oleju rzepakowego do smażenia.

Sos koperkowy:

Czytaj także:

Jak zrobić pulpety w sosie koperkowym?

Przygotowanie:

  1. Na początku czerstwą kajzerkę trzeba zalać mlekiem i namoczyć przez około 10 minut. Ma być całkowicie miękka.
  2. W szerokiej misce trzeba połączyć mięso mielone z szynki, startą na tarce cebulę, jajko, sól, pieprz i odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę.
  3. Mięso należy uformować na równej wielkości kulki i obsmażyć na złoto na rozgrzanej patelni z olejem.
  4. Bulion warzywny należy zagotować, doprawić masłem i gotować w nim obsmażone wcześniej pulpety.
  5. Pulpety gotuje się na małym ogniu przez około 15 minut.
  6. Mąkę należy rozprowadzić w 50 ml gorącego bulionu. Gdy połączą się dokładnie, powstałą zawiesiną należy zagęścić sos.
  7. Do ugotowanych pulpetów należy dodać posiekany koperek i dokładnie wymieszać.
  8. Pulpety w sosie koperkowym są gotowe.

Sposób podania

Domowe pulpety w sosie koperkowym można zaprawić odrobiną śmietany, aby nadać aksamitną konsystencję. Gotowe pulpety w sosie świetnie smakują podane z ugotowaną kaszą pęczak, kaszą gryczaną lub purée ziemniaczanym.

Czytaj także: Delikatny kotlet pożarski. Przepis na soczyste mięso drobiowe. Dodaj ubite białko dla ekstra puszystości

Mięso na pulpety

W wersji dietetycznej można przygotować pulpety z indyka w sosie koperkowym. Postępuje się z nimi w taki sam sposób jak z mięsem na pulpety wieprzowe. Aby indykowi nadać wyrazistszy smak, cebulę przed dodaniem do mięsa można zeszklić na łyżce masła i dopiero po wystudzeniu połączyć z pozostałymi składnikami.

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Aby gotowanie było jeszcze prostsze

Materiały promocyjne partnera
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Smak tradycji w twojej kuchni. Wypróbuj przepis na pulpety w sosie koperkowym. Sposób na domowy obiad jak u mamy - Strona Kuchni

Wróć na zuromin.naszemiasto.pl Nasze Miasto