MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Puszysty chleb portugalski do kanapek. Upiecz go w garnku i ciesz się chrupiącą skórką. Smakuje jak z piekarni

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Wideo
emisja bez ograniczeń wiekowych
Puszysty chleb portugalski to prosty, smaczny wypiek z łatwo dostępnych składników. W Portugalii nazywany jest pão de água z racji wysokiej zawartości wody w proporcjach do mąki pszennej. Zazwyczaj wyrabiam ciasto w robocie kuchennym, który ułatwia połączenie składników. Nie zrażaj się, gdy ciasto może wydawać się kleiste. Nie dosypuj mąki, a pozwól wyrabiać się ciastu nieco dłużej. W ostateczności upiecz ciasto w foremce. Poznaj przepis na domowy chleb portugalski.

W skrócie

Chleb portugalski to idealny wypiek, który można zajadać w ramach przystawki z portugalskimi sardynkami, wędliną lub oliwkami. Przyznam, że często eksperymentuję z tym przepisem i sięgam po mąkę pszenną pełnoziarnistą. Otrzymany wypiek będzie bardziej zwarty i mniej puszysty, ale z pewnością zyska więcej błonnika. Moja koleżanka, która często podróżuje do Portugalii, podpowiedziała mi, że w tym przepisie dodaje się nawet ciepłe mleko zamiast części wody. W takiej wersji będzie to znacznie delikatniejszy wypiek. Zdecyduj sam, która wersja bardziej trafia w twój gust.

Widok z góry na chleb portugalski
Delikatny, wilgotny i puszysty chleb portugalski to podstawa do zrobienia domowych kanapek. freepik.com/freepik/zdjęcie ilustracyjne

Chleb portugalski – przepis na bochenek o delikatnym miąższu

Liczba porcji: 1 bochenek.
Czas przygotowania: 3 godziny.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 300 ml letniej wody,
  • 5 g soli,
  • 5 g cukru,
  • 10 g oliwy z oliwek,
  • 7 g suchych drożdży,
  • 20 g mąki kukurydzianej do obsypania blatu.

Jak zrobić chleb portugalski?

Sposób przygotowania:

  1. Na początku przygotuj zaczyn. W kubku dokładnie wymieszaj drożdże, cukier i połowę letniej wody.
  2. Odstaw na około 10 minut, aż drożdże zaczną pracować.
  3. W misce robota kuchennego połącz mąkę i sól.
  4. Dodaj zaczyn oraz resztę wody i oliwę z oliwek.
  5. Wszystkie składniki miksuj przez 10 minut na średniej mocy urządzenia, aż utworzą jednolitą masę.
  6. Następnie zwiększ poziom mocy o jeden stopień i zagniataj ciasto jeszcze 5 minut. Powinno wyraźnie odstawać od misy.
  7. Ciasto na chleb portugalski przełóż do nasmarowanej tłuszczem miski i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 2 godziny.
  8. Pod koniec wyrastania ciasta rozgrzej piekarnik do 230° Celsjusza z garnkiem żeliwnym.
  9. Ciasto na chleb portugalski przełóż na blat oprószony mąką kukurydzianą. Uderz je, aby odpowietrzyć i zagnieć bochenek.
  10. Połóż na kawałku papieru do pieczenia dopasowanym do wielkości bochenka.
  11. Ostrożnie wyjmij rozgrzany garnek żeliwny, wstaw do niego zagnieciony bochenek, szybkim ruchem natnij ukośnie powierzchnię chleba i przykryj pokrywką.
  12. Chleb portugalski piecz przez 25 minut, następnie zdejmij pokrywkę i piecz przez kolejne 10 minut.
  13. Upieczony chleb portugalski wyjmij z garnka i przełóż na metalową kratkę do wystudzenia.
  14. Gotowy chlebek powinien po puknięciu od spodu wydawać głuchy dźwięk i mieć z wierzchu złocistą skórkę.

Mam nadzieję, że ten przepis zmotywuje cię do zrobienia własnego bochenka jak portugalskiej piekarni.

Jesteśmy na Google News. Dołącz do nas i śledź Stronę Kuchni codziennie. Obserwuj StronaKuchni.pl!

Zobacz także inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Odmierzaj składniki precyzyjnie

Materiały promocyjne partnera

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Materiał oryginalny: Puszysty chleb portugalski do kanapek. Upiecz go w garnku i ciesz się chrupiącą skórką. Smakuje jak z piekarni - Strona Kuchni

Wróć na zuromin.naszemiasto.pl Nasze Miasto